Linkener, la startup que et recomana que tanques la llum

L'aire condicionat i el seu mal ús era el motiu que el consum energètic d'una gran cadena de mobles es disparés un 40% cada dia. Linkener, startup valenciana especialitzada en eficiència energètica, va decidir posar comptadors a totes les botigues, vora 500 a escala europea i arran aquesta decisió va veure que el problema estava al sistema de ventilació. "A tres dels seus establiments es tancaven les llums cada nit, però no l'aire condicionat i això generava un gran consum nocturn", explica Sergio Ferrer, enginyer industrial i CEO de Linkener.

En una altra empresa de Nules, a Castelló, van detectar que una de les empreses industrials tenia un forn elèctric que només encenia dues vegades a la setmana, però aquesta funció els generava un sobrecost de 100.000 euros anuals. "Era per la potència contractada. Perquè es produïra en les hores de menor cost, es van haver de reorganitzar, però si no ho descobreixes, no ho saps", explica Ferrer.

El sistema de Linkener, creada el 2014 juntament amb Javier Servera, és senzill, ja que canvien el comptador per poder adaptar el seu sistema en funció de l'activitat de cada client. "El que no es mesura no es pot millorar, per això instal·lem un comptador que substitueix el de la companyia elèctrica i de manera telemàtica mesurem la seua despesa". Amb aquesta informació recomanen a l'empresa client quan han d'encendre la maquinària per reduir costos. "Ho estem fent perquè és una cosa que es va tornar necessària", explica l'emprenedor.

Més informació a viaempresa.cat

ajuntament-vlc vlc-activa vlc-activa